Groepen Agility

In Agility wordt er een onderscheid gemaakt qua groepen tussen de beginners en de wedstrijdspelers. Toestellen worden aangeleerd naar de brevetproef voor het agilityprogramma. Na geslaagd te zijn in de brevetproef, kan de overgang gemaakt worden naar de wedstrijdspelers.

Beginners

Om deel te nemen aan de beginnersgroep, dient de geleider een kleine toelatingsproef succesvol uit te voeren. De beginnersgroep heeft een aantal instapmomenten tijdens het jaar.

Graad 1

Voor honden die de “toelating tot agility” behaald hebben en tenminste 15 maanden oud zijn op de dag van de wedstrijd.

Graad 2

Honden die tenminste 5 keer “uitmuntend” gelopen hebben op wedstrijden van de 1e graad mogen (op vrijwillige basis) overgaan naar de 2e graad. Wanneer men echter eenmaal heeft deelgenomen aan wedstrijden in de 2e graad, is teruggaan naar de 1e graad niet weer mogelijk. Honden die lO keer “Uitmuntend” gelopen hebben op wedstrijden in de 1e graad worden verplicht om over te gaan naar de 2e graad. Bij het behalen van  lO maal ‘Uitmuntend’  in eenzelfde sportjaar, is de geleider slechs verplicht om over te gaan naar graad 3 na de wedstrijd voor de “Beker van België Agility”. Bij het behalen van  lO maal  ‘Uitmuntend’ niet  in eenzelfde sportjaar, is de geleider verplicht om onmiddellijk over te gaan naar de volgende graad van zodra de  10 maal ‘Uitmuntend’ werd gelopen. Honden uit de 2de graad agility komen in aan merking om deel te nemen aan de wedstrijd van de KMSH “Beker van België Agility”.

Graad 3

Voor honden die op wedstrijden van de 2e graad, tenminste 15 keer foutloos hebben gelopen (0 strafpunten). Deze overgang is verplicht, nadat de vijftiende keer foutloos werd gelopen op wedstrijden van de 2e graad. Zo deze 15 keer foutloos behaald worden in eenzelfde sportjaar is de geleider slechts verplicht om over te gaan naar de 3e graad na de wedstrijd “Beker van België Agility”. Zo deze 15 keer foutloos niet behaald werden in één sportjaar, is de geleider verplicht om over te gaan naar de 3e graad onmiddellijk nadat de vijftiende keer “foutloos” werd gelopen. Honden uit de 3e graad agility komen in aanmerking om deel te nien aan de wedstrijd van de KMSH “Grote Prijs van België Agility” en internationale kampioenschappen.

Veteranen

De Veteranen groep is een categorie voor honden  ouder  dan 7 jaar, ongeacht de graad waarin ze lopen.  Overgaan naar de veteranenklas gebeurt op vrijwillige basis doch wanneer men eenmaal heeft deelgenomen aan een wesstrijd in deze groep kan men niet meer terug.  De veteranenklas kan niet in aanmerking komen voor een selectie voor nationale of internationale kampioenschappen.